26 Қыркүйек, 2024 Әлеумет
Фото: Ашық дереккөз
Қазақтардың аспаздық дәстүрлері, әсіресе ет пісірумен және тұтынумен байланысты, бүгінгі күні де өз маңызын сақтайды. Ет пен кеспеден жасалған дәстүрлі тағам бешбармақ қонақжайлылық пен жомарттықтың символы болып қала береді. Қазіргі Қазақстанда урбанизацияға және өмір салтының өзгеруіне қарамастан, бешбармақ үйде де, мейрамханаларда да дайындалады.
Дегенмен, диеталық әдеттер өзгереді. Қалаларда көбірек адамдар дұрыс тамақтануға қызығушылық таныта бастайды және ет тұтынуды шектейді. Бұл ретте дәстүрлі тағамдар қазақ асханасында орталық орынды иеленуді жалғастыруда, бірақ олардың рецептері кейде қазіргі заманғы қажеттіліктерге бейімделеді. Мысалы, майлы ингредиенты орнына жеңіл ингредиенттерді қолдануға болады, бірақ тағамның символдық мәні сақталады.
Бұдан бөлек шапандар, камзолдар және бас киімдер сияқты қазақтың ұлттық киімі тек практикалық ғана емес, сонымен қатар символдық мәнге ие болды. Бүгінгі таңда Ұлттық киім элементтерін мерекелер мен мәдени іс-шараларда жиі кездестіруге болады. Қазақ сәнгерлері дәстүрлі элементтерді күнделікті өмірге бейімдей отырып, заманауи сәнде ұлттық мотивтерді белсенді пайдаланады.
Бұл процесс мәдени кодтарды өзгеретін шындықта сақтауға мүмкіндік береді. Ұлттық киім элементтері мәдени тиістілік пен мақтаныштың символына айналады, сонымен қатар жастар сәнінде резонанс тудырады.
Қате тапсаңыз, қажетті бөлікті таңдап ctrl+enter басыңыз.
Пікір қалдыру
пікір